Tytuł: Wspomnienia podniebienia
Tytuł oryginalny: –
Autor: Masaru Aoki, Hiroshi Hamamoto, Kinichi Ishikawa, Shinzō Koizumi, Oto Mori, Shōfu Muramatsu, Ukichirō Nakaya, Haruo Satō, Shintarō Ryū, Keiichi Takizawa, Sakae Tsuboi, Haruo Umezaki, Eiji Yoshikawa
Ilość stron: 120
Data wydania: 5 kwietnia 2022
ISBN: 978-83-942828-1-3
Opis:
Zebrane we Wspomnieniach podniebienia teksty przenoszą nas do Japonii pierwszej połowy XX wieku. Dzięki autorom i autorce poznamy realia panujące w Kraju Kwitnącej Wiśni tamtego okresu. Pochylimy się nad różnicami w gustach Japończyków i Europejczyków. Zetkniemy z ciekawymi wnioskami z podróży po świecie i degustacji lokalnych kuchni. Zasmakujemy w daniach, których próżno szukać na polskich stołach.
Ten zbiór zaprasza czytelnika do udziału w fascynującej podróży w czasie i przestrzeni, pełnej ciekawostek i egzotycznych smaków.
“Wygląda na to, że apetyt Japończyków i ludzi z Zachodu oraz kojarzące się z nim kolory różnią się od siebie, jak głęboki błękit morza od żywej zieleni.”
– fragment eseju “Kraina mlekiem i miodem płynąca”, Shintarō Ryū