“Wspomnienia podniebienia” – Masaru Aoki, Hiroshi Hamamoto, Kinichi Ishikawa, Shinzō Koizumi, Oto Mori, Shōfu Muramatsu, Ukichirō Nakaya, Haruo Satō, Shintarō Ryū, Keiichi Takizawa, Sakae Tsuboi, Haruo Umezaki, Eiji Yoshikawa

Wspomnienia podniebienia - okładka

Tytuł: Wspomnienia podniebienia

Tytuł oryginalny:

Autor: Masaru Aoki, Hiroshi Hamamoto, Kinichi Ishikawa, Shinzō Koizumi, Oto Mori, Shōfu Muramatsu, Ukichirō Nakaya, Haruo Satō, Shintarō Ryū, Keiichi Takizawa, Sakae Tsuboi, Haruo Umezaki, Eiji Yoshikawa

Ilość stron: 120

Data wydania: 5 kwietnia 2022

ISBN: 978-83-942828-1-3

Opis:

Zebrane we Wspomnieniach podniebienia teksty przenoszą nas do Japonii pierwszej połowy XX wieku. Dzięki autorom i autorce poznamy realia panujące w Kraju Kwitnącej Wiśni tamtego okresu. Pochylimy się nad różnicami w gustach Japończyków i Europejczyków. Zetkniemy z ciekawymi wnioskami z podróży po świecie i degustacji lokalnych kuchni. Zasmakujemy w daniach, których próżno szukać na polskich stołach. 

Ten zbiór zaprasza czytelnika do udziału w fascynującej podróży w czasie i przestrzeni, pełnej ciekawostek i egzotycznych smaków. 

“Wygląda na to, że apetyt Japończyków i ludzi z Zachodu oraz kojarzące się z nim kolory różnią się od siebie, jak głęboki błękit morza od żywej zieleni.”

– fragment eseju “Kraina mlekiem i miodem płynąca”, Shintarō Ryū

Powrót na górę strony